Започването на ремонт е изпълнено с множество препятствия и трудности, ако не е обмислено добре предварително. В този материал сме подготвили 5 полезни и практически насочени съвета специално за тези от вас, които нямат опит с ремонтите вкъщи и не са сигурни от къде да започнат. За да постигнете желания краен резултат без много трудности в процеса на работа, продължете да четете.

1. Обмислете добре бюджета си

Неслучайно поставяме това на първо място. Обикновено в процеса на работа изскачат непредвидими разходи, които не могат да се спестят. Според специалисти в бранша трябва да разполагате с поне 30% над крайната сума за ремонта, посочена от фирмата, която сте избрали. По този начин ще сте сигурни, че дори да изскочат проблеми в процеса на работа, Вие ще имате възможността да ги поемете финансово. Разбира се, не е нужно да казваме, че добре обмисленият предварително бюджет гарантира и собственото Ви спокойствие. Лоша практика е да започвате обновителни дейности в дома си, които ще заличат всичките спестявания или ще се наложи да изтеглите голям кредит, който да плащате с години.

2. Планирайте всичко предварително

След като сте изяснили с какъв бюджет разполагате, преминете към планирането на обновителните дейности. Препоръчваме да се консултирате с интериорен дизайнер, защото по този начин ще сте сигурни, че са всички обстоятелства са взети под внимание – ако нямате опит в тази сфера може да пропуснете важни стъпки при съставянето на плана. Освен това, по този начин спестявате много време и залагате на сигурно, тъй като фирмите за интериорен дизайн разполагат със специалисти, които да реализират същинската част от проекта.

3. Бъдете готови за промени в движение

Въпреки че сте обмислили всичко до последния детайл предварително, много често обстоятелствата налагат да се направят някои промени в движение. Гъвкавостта ще Ви спести много главоболия точно в тези моменти – понякога се появават обстоятелства, които не не може да се предвидят.

4. Ако имате възможност – живейте на друго място по време на ремонта

При по-големите обновителни дейности нормалното протичане на ежедневието е напълно невъзможно – прах, шум и разхвърляни строителни материали са само част от нещата, които ще се наложи да изтърпите. Това е и причината да си намерите друго място, където да живеете докато тече ремонтът. По този начин ще бъдете готови доста по-бързо, тъй като майсторите могат да използват цялото пространство на дома Ви и да работят във всички стаи едновременно.

5. Не се доверявайте на хора без опит

В очите на начинаещите всичко е изключително лесно, но когато имате нужда от цялостно решение трябва да намерите екип, който да има опит. Недобре свършената работа обикновено казва своята дума много след като ремонтът е вече приключил, което означава още финансови средства за поправяне с неясен резултат, както и много стрес за Вас. Повече за избора на подходяща фирма/екип може да прочетете в статията „Как да изберем подходяща фирма за ремонт на дома ни?„.

Това бяха нашите 5 съвета към ентусиастите, които са решили да направят ремонт в дома си. Те са приложими независимо дали искате да освежите текущото си жилище или се нанасяте в ново, където трябва да започнете всичко от самото начало. Спазването на тези препоръки ще гарантира безпроблемното протичане на работата, което е от изключителна важност за добър краен резултат.