От дългите години занимания с нови модели работно облекло, можем да кажем, че няма перфектни гащеризони, панталони, каски, очила и т.н. Целта им обаче не е да са перфектни, а да осигуряват максимална защита или функционалност в ежедневната работна среда на най-различни работници. В този текст ще разгледаме с какво новите модели защитни каски могат да се приложат в най-различни видове труд. Съвременната защита за главата предоставя пред нас множество възможности и може да бъде избрана спрямо професията или предприемането на определени дейности.

Многофункционален дизайн – тоест може самата каска да се пригажда според работната професия. На нея може да се закачат слушалки, да се прикачи преден визьор за защита на очите, да се регулира околоожката и други такива аламинут функции.

Цветова диференциация – тоест можете да изберете каската според цвят, който е най-характерен за конкретната професионална дейност. Или пък ако сте част от строителна бригада и основното работно облекло е в зелено, можете да изберете зелена каска за цялостната визия.

Диелектричната защита и защитата от температурно нагряване също е част от работната характеристика на всеки модел. При положение че работите в среда, в която има опасност от електрически шок или от високи температури, трябва да търсите модели, които са от специално пригодена и тествана материя.

Сред екстрите в дизайна са защитата от ултравиолетови лъчи, антистатичната функция, защитата срещу удар от предмет с различна механична сила. Като всички тези функции трябва да се проверят предварително от купувача, дали са заложени в конкретния модел. Пазаруването на работно облекло изисква отговорност и подход спрямо най-различни ситуации, така че правете винаги проучвания, сравнения между различните марки и модели, за да изберете най-доброто за вас или вашите работници.

Защо е необходимо да осигурим надеждна защита на главата?

Главата е изключително деликатна част от човешкото тяло, а травмите могат да бъдат наистина сериозни. Както вече споменахме има различни видове защитни шлемове, които могат да се използват за намаляване или предотвратяване на увреждания, причинени от падащи предмети, за осигуряване на защита от електричество и т.н. В някои случай защитаваме само областта на скалпа, но съществуват каски, които предпазват и челюстта и врата. Запомнете, че ако по някакъв начин вашата защита е повредена, трябва незабавно да бъде сменена.

При толкова голям избор от защита на главата, обикновено пред потребителите стои въпроса „Коя да избера?”. Често хората се сещат единствено за онези обичайни твърди каски, но реално днес имаме много разновидности. Когато избирате защитна каска можете да си зададете следните въпроси: „На какви потенциални опасности е изложен човека?, „Какви са атмосферните влияния, на които е изложен?”

Можете да използвате изискванията и мерките за безопасност, за да сте сигурни, че служителите ви носят своите предпазни екипировки. Много по-добър вариант е обаче да създадете в тях усещането за лична необходимост, че е важно за тях да бъдат добре предпазени по време на изпълнение на служебните задължения. Разбира се, чудесен пример е, ако не само работниците използват отговорно екипировката, но и вие. Не забравяйте и задължителното поставяне на необходимите знаци в зоните, където съществува риск от нараняване.