В света на технологиите, в който живеем днес, свикваме все повече с различните възможности, които ни предлагат мобилните устройства. Да пазаруваме, да плащаме сметки, да отключим вратата и какво ли още не. Дори да имаме възможност да контролираме климатика си.

Дали ще имаме инверторен климатик или хиперинверторен, съвременните производители са се погрижили за нашия комфорт с WiFi адаптера. С него можем да променяме настройките на климатика си през телефона и таблета, където и да се намираме.

Каква е ползата от WiFi адаптера?

Наличието на WiFi адаптер като опция при климатиците е екстра, която ни осигурява спокойствие, защото:

  • Имаме възможност лесно да включваме и изключваме климатика дори когато сме на големи разстояния от дома си.

 Климатикът само трябва да е свързан с интернет чрез безжична WiFi мрежа, което се осъществява от вградения във вътрешното тяло на климатика модем. Така можем да управляваме уреда онлайн чрез телефона или таблета си, като свалим безплатно приложението, разработено от всяка марка.

Обикновено свързването на WiFi  контролера към вътрешното тяло се извършва от представител на фирмата, докато с останалите настройки се ангажира потребителят.

  • Можем да променяме режимите на работа.

Понеже с WiFi ще имаме достъп до всички настройки на климатика си, дори отдалеч ще можем да проверяваме каква е температурата в помещението и влажността на въздуха, да променяме режимите от отопление и охлаждане, както и да регулираме скоростта на вентилатора. С други думи, устройството онлайн замества дистанционното вкъщи. Режимът на работа на климатика се показва на екрана на мобилното устройство.

  • Спестяваме електричество, тъй като не се налага да изключваме климатика при излизане, а после пак да го включваме. Това би натоварило много компресора, докато с иновативната технология не съществува такава опасност.
  • Осигуряваме си комфорт при завръщането си след дълго отсъствие.

Ако навън температурите са много ниски или много високи, можем да настроим  климатика от разстояние на желания работен режим.

  • Можем да монтираме навсякъде WiFi адаптера и освен това да управляваме и др. електрически уреди – например домашно кино, осветление, телевизор и др.

Какви WiFi адаптери имат климатиците?

Високият клас инверторни и хиперинверторни климатици предлагат универсален WiFi адаптер Havit Allone Pro и Havit Magic Cube. Продуктите на Havit са повече от 300 вида и се продават успешно в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и др.

Havit за климатици е модерен интерфейс. Работи на инфрачервени честоти. Има 7 м обхват и 360° покритие на IP сигнала.

Особеното е, че изисква пряка видимост до устройството, което управлява. След изтеглянето на безплатното приложение Home Mate, е нужно да свържем Allone Pro или Magic Cube с климатика.

Havit запазва настройките дори при прекъсване на захранването.

Освен това може да се монтира както на стена, така и на таван.

Адаптерът дава възможност за управление на няколко броя климатични тела и комбинацията с различни сплит системи.

При някои нови модели климатици WiFi адаптерът може да бъде настроен да открива грешки в работата на системата. Много производители разработват идеята в бъдеще да служи и за дистанционна диагностика и профилактика на филтрите.