Топлоизолацията е изключително важна част от всеки дом в последните години. Това е така, защото с еднократна инвестиция може да повишите значително температурата в къщата си и същевременно да намалите разходите за отопление през зимата. Съществуват различни материали, които да спрат загубата на топлина от помещението. Трябва да кажем, че при по-ниския клас могат да се появят допълнителни проблеми в последствие, основният от които е задържането на твърде голямо количество влага.

Как да изберем подходяща топлоизолация?

Топлоизолационните материали са 2 типа – органични и неорганични. Пример за неорганични изолации са стъклената и каменната минерална вата. Изборът трябва да се направи много внимателно, защото както споменахме, при поставяне на неточния материал може да изпитвате сериозни проблеми през отоплителния сезон, а именно:

Задържане на влага и образуване на конденз

Ако изберете по-бюджетен клас топлоизолационен материал с ниска паропропускливост може да имате проблеми с прекомерно задържане на влага в помещението. Това води след себе си образуване на мухъл, неприятно усещане за влажност и още много други неща, с които не бихте искали да се сблъскате. Колкото по-скъп материал изберете, толкова по-висококачествен ще бъде той.

Няма противопожарна защита

Изключително важно е изолационният материал да има добра противопожарна защита. В противен случай рискувате много бързо разпространяване на евентуален пожар по протежението на цялата къща – проблем, който няма да имате с висококачествена изолация.

Издръжливост

Както със сигурност знаете, смяната на изолация изобщо не е лесен, приятен и евтин процес. Евтините материали могат да се увредят с времето. Това е и причината да изберете издръжлив материал, с който няма да имате проблеми докато самата сграда съществува.

Шумоизолация

Бонус към основните характеристики на един топлоизолиращ материал – изолация от външните шумове, които може да Ви притесняват, необходимо най-вече в забързаната градска среда, но и в по-отдалечените места от големия град.

Избор на точния материал

За съжаление е много трудно да преценим от какъв материал имате нужда без да познаваме обстойно особеностите на Вашата къща или апартамент – няма универсално решение. Трябва да знаете, че колкото по-голяма инвестиция направите, толкова по-добре ще Ви се отплати във времето – качествените изолационни материали ще спестят повече разходи за отопление, няма да имате проблемите, описани по-горе в тази статия и не на последно място, ще гарантирате комфорта на себе си и Вашето семейство.