В този текст ще разгледаме директно какво вреди на здравето ни докато сме в банята и как да се справим ефективно и удачно с тази вреда. Само така, релаксацията и здравословния ефект след душа ще бъдат пълноценни за нашия дух и нашето тяло.

Влагата носи плесен, мухъл, лоши миризми и още вредни микроорганизми. Да вярно е, че влагата не може да се ограничи напълно, но може да се ограничи нейното въздействие. Това ще спре разпространението на вредните последствия от нейното пълно разпространение. Използвайте вентилатор за баня, отдушник, отворете прозорец и редовно проветрявайте помещението. Така ще ограничите въздействието на влажния въздух и ще направите банята още по-приятно място. 

Непочистени повърхности – вредите в банята не идват само от влажния въздух. Ако забравите сапунена пяна, мокри участъци, разляти течности в банята, можете да направите средата много неблагоприятна за придвижване. Затова почиствайте след вас такива мокри повърхности, и инсталирайте дръжки в банята, които да намалят риска от контузии и неприятни подхлъзвания.

Неочаквани вредители се превръщат в очаквани ако не инсталирате правилно плочките за баня, плота, мебелите за баня. Тогава може в банята да се появят най-различни малки гадинки според материала от който са направени продуктите за баня. Затова винаги доверявайте инсталационните дейности в банята на професионалисти.

Освежители и детергенти за почистване – всички те съдържат вредни вещества в състава си, което може да има негативно влияние върху хората, които почистват и ги използват, и за тези, които ще се къпят след това. Такива вредни вещества могат да предизвикат алергии и други по-тежки патологии. Затова използвайте възможно по-малко вредни и тежки детергенти (оцет, хлебна сода, лимонена киселина са отлични заместители), и по-възможност не използвайте освежители, ами разчитайте на класическото проветрение, вентилатор за баня, отдушник, прозорец. Ако все пак сте решили да почистите банята с по-силни препарати, то предприемете необходимите мерки за вашата безопасност като сложите маска за лице и ръкавици. Не забравяйте доброто проветряване след това.

Освен вреди за човешкото здраве, в банята има и много вреди, които влияят на уредите, санитарния фаянс, на ВиК инсталацията. Затова трябва да сте винаги бдителни и да почиствате редовно по затънтените места в банята. Не позволявайте да се събират косми при подовия сифон; не хвърляйте неразтворими материи в тоалетната или умивалника; спазвайте елементарните препоръки за хигиена и проблемите ще бъдат много по-малко.

Редовно проверявайте помещението за признаци на течове, като промяна в цвета на фугите и стените. Потърсете дали няма течове под умивалника или ваната и ако установите нередност трябва да реагирате бързо и да я отстраните. Така, освен че ще запазите състоянието на помещението отлично за по-дълго време, но и ще се намали вероятността от поява на така неприятния мухъл. Напуканите, повредени или счупени плочки в банята позволяват на водата да се просмука под тях, което допълнително да доведе до плесен или по-сериозни проблеми. За това ако забележите такива в банята веднага трябва да ги поправите или замените с други. Същото важи и за фугиращата смес. Ако видите напукване или разпадане бързо я поправете.