Надали  има човек днес, който да не е изпитал върху себе си неприятното въздействие на различни шумове от околната среда. По-силни или по-слаби, повтарящи се периодично или такива, които служат като фон на ежедневието ни, натрупат ли се, могат да доведат до различни здравословни промени.

Ето защо качествената изолация от шума е от значение, за да се редуцира стреса и да можем да се насладим на пълноценна почивка у дома.

Кога шумоизолацията е много важна?

Входните врати с добра шумоизолация предпазват от силните външни звуци и обикновено се монтират в:

– публични институции, където постоянно има влизащи и излизащи хора;

– офиси, в които се изисква висока концентрация на служителите;

– болници и други лечебни заведения;

– апартаменти, особено многоетажни.

За къщи с фасада, гледаща към оживена улица или основен път, е препоръчително входната врата да има максимално ниво за защита от шум. Такива врати са най-вече блиндираните.

Как защитава от шума входната врата?

За намаляване на проникващия през вратата външен шум допринася следното:

  • Крилото се прави по-дебело и се пълни с материали като полиуретан, порест бетон, най-популярните – полистирен и минерална вата, хибридния материал карбон и стъклофазер и др.

Всички те имат пореста структура, намаляваща обема на преминаващите звуци.

  • Крилото трябва да приляга добре към касата.
  • Могат да се използват декоративни МДФ панели, които спомагат за допълнително шумоизолиране и същевременно служат за шарка на самата врата.
  • Качественото монтиране на вратата.
  • Монтирането на праг, който уплътнява към пода и крилата се произвеждат с двоен фалц.

Шумоизолацията се измерва с т.нар. „шумоизолиращ клас”. В числово изражение той се движи между 20 и 60. Колкото по-голямо е числото, толкова по-малко шум преминава през вратата.

В зависимост от степента на шумоизолация вратите се делят на 27dB, 32 dB, 37dB, 43 dB, а има вече и стоманени врати с клас до 53dB.

Как да сме сигурни, че сме избрали правилната шумоизолираща врата?

Изборът на входна врата е може би най-трудният, защото тя е лицето на сградата, в частност на дома. Разбира се, всеки иска перфектната врата, която да бъде не само взломоустойчива и с добра топло- и шумоизолация, но и с красива визия, както и на достъпна цена. Най-популярни и качествени засега си остават блиндираните врати.

По отношение на критерия за добро шумоизолиране, специалистите дават следните съвети:

– Класът на шумоизолация да бъде поне 32dB, като това е трета степен, най-подходяща за частни жилища и апартаменти.

– От всички материали, използвани като шумоизолиращ пълнеж, с най-добри качества са полистиренът и минералната вата, както и популярният напоследък хибриден материал от карбон и стъклофазер.

– Звукоизолационният материал трябва да бъде добре скрит.

– Добре прилепващото към касата крило предпазва от проникване на шум.

– Винаги трябва да се избира модел от доказани производители, като той има едновременно топло- и шумоизолираща  функция, посочена от производителя.

С правилния избор на входна врата с добри шумоизолиращи свойства ще осигурим тишина и спокойствие на цялото си семейство, за да се насладим по-пълноценно на времето, прекарано заедно.