Покривът обикновено не е първото нещо, за което мислим при строеж на нова къща или при покупка на съществуваща. Въпреки това, той е изключително важна част от всеки дом и трябва да подходим към него с особено внимание – важно е да знаете точно какъв покрив ще изградите още на ниво чертеж. В тази статия ще научите повече за основните видове покривни конструкции и тяхното приложение.

Плоски покриви

Напредничево архитектурно решение, което позволява по-нетрадиционни форми и интересен изглед на цялата къща. Те не са много популярни по нашите географски ширини, но ако са направени добре ще издържат много дълго време без да имате никакви проблеми. Както може би вече знаете, плоските покриви са 4 вида. Те са:

Инверсионни

Основната разлика между инверсионния и традиционния плосък покрив е, че при първия тип монтажът на хидроизолацията е под топлоизолацията. Те са изключително устойчиви на всякакви атмосферни условия. Като основен недостатък можем да посочим, че за монтажът му се изисква спазването на много специфична технология, при която корекцията на всяка грешка е сложна и скъпа процедура.

Неизползваеми

Както подсказва името им, този тип плоски покриви не може да се използват за изграждане на допълнителни жилищи площи, тераси или да се подлагат на каквото и да е натоварване. Ако нямате нужда от допълнително пространство, неизползваемите плоски покриви ще са добро решение за Вас, тъй като цената е значително по-ниска.

Използваеми

В днешно време покривът може да бъде пространство като всяко друго. То може да бъде използвано за всичко – изграждане на жилищни или зелени площи (изграждането на зелени площи върху този тип покриви набира все повече популярност), градини или дори паркинги. Заради устойчивите материали, от които е направен, има в пъти по-дълъг живот от неизползваемият плосък покрив. Цената на този тип е по-висока.

Резултат с изображение за озеленен плосък покрив
Използваем плосък покрив, озеленен.

Скатни покриви

Скатните покривни конструкции може да видите на почти всяка къща у нас. Също както при плоските конструкции, скатните също се разделят на няколко типа, от които безспорно най-често срещанано е да се използват керемиди. Материалите, използвани за изграждането им, често натоварват значително цялата конструкция, което е и техният основен недостатък.

Вид 1 – керемиди

Както вече споменахме, това е най-популярният вид в България. Уви, това съвсем не ознава, че са най-издръжливите – често може да видите паднали, разместени или счупени керемиди. Както със сигурност знаете, те задължително се поставят под определен наклон, което не ни позволява да използваме покрива за нищо друго. Основното им предимство е, че са добре познати на всички фирми, които се занимават с изграждане на покриви.

Вид 2 – плочи от камък

Каменните плочи са нестандартно, но интересно решение за покрив на Вашия дом. Както е известно, камъкът е материал с изключителна здравина, не се деформира с времето и е устойчив на всякакви климатични условия. Те са по-скъпи от керамичните покриви, но при определени условия са за предпочитане пред всички останали типове. Често се използват за реставрации, тъй като са естествен материал и може да се подреждат по различен начин.

Вид 3 – Метални керемиди

Съчетание между традиционната и модерна визия на покрива. Те са здрави и устойчиви, с тях може да се постигне интересна визия, която да промени облика на цялата къща. Цветовете и формите са много и разнообразни, някои имитират естествени материали по форма и цвят, а други са далеч по-екстравагантни. Които и да изберете трябва да знаете, че шумът от дъждовете може да е много силен.

Това са основните типове конструкции, които се използват в съвремието. Важно е да кажем, че точният тип на покрива трябва да бъде съобразен с климатичните условия и начина на употреба.

Повече информация относно ремонта на покриви и изграждането на нови конструкции може да откриете в нашия блог.