Банята е онова пространство от дома, където се подготвяме за предизвикателствата на деня или релаксираме след работа. Затова не само в другите помещения, но и в банята трябва да създадем уют и стил.

Шкафчетата за баня са част от задължителното обзавеждане както на традиционните, така и на модерните бани.

Какви модели шкафчета за баня предлагат специализираните магазини?

На пазара се предлага огромно многообразие от модели мебели за баня по отношение на стилове, разцветки и размери. Основният цвят обикновено е бял, но с разработването на дизайнерски решения и различни нови стилове, може да намерите черни, червени и дори зелени цветове. Видовете шкафчета се различават и по материали, параметри и предназначение.

– Шкафчета с мивка.

Предимствата им се състоят в това, че успешно съчетават мивка и шкаф в едно. Представляват практично решение за съхранение на най-важните за нас аксесоари в банята със своите опции за вратички и чекмеджета в тях.

– Шкафчета с огледало.

Тези шкафчета са стилно и практично решение за съхранение на тоалетни принадлежности, като някои видове включват вградено LED осветление, стъклена полица и др. екстри.

– Горни и долни шкафчета без огледало.

Те са идеални, когато се нуждаете от допълнително пространство. Може да избирате между свободностоящи, тип висока колона, шкафчета с чекмеджета и др.

– Мебелни комплекти за баня.

Тези комплекти включват най-често горно шкафче с огледало и долно с мивка.

Най-популярни в производството по отношение на материалите са: ПДЧ, МДФ, стъкло и естествена дървесина.

Как да направите най-правилен избор на шкафче?

1.Преди да пристъпите към закупуването на шкафчета за баня, направете ремонт на помещението, ако то се нуждае от него.

2.Съобразете се с размера на вашата баня, с нейната форма, разположение, честота на употреба на мебелите и начин на почистване.

3.Проучете различните модели и планирайте разположението на мебелите за баня.

4.Уверете се, че избирате добре сглобен шкаф, като избягвате наземните конструкции.

5.Ориентирайте се към материали и лакове, които са устойчиви на топлина, вода и прекалена влага. Може да разгледате ПВЦ шкафчета от Форма Баня.

6.Обмислете допълнителни функции като вградено подвижно огледало или зона за сешоар.

7.Преди да си изберете дизайн, трябва да сте наясно какво точно искате да има в шкафчето и как желаете да го използвате.

8.Ако залагате на реставрацията на стар шкаф, трябва да знаете, че това е по-екологичен, но много често и по-скъп начин.

9.При условие, че банята ви е малка, може да се спрете на ъгловите шкафчета, тъй като усвояват пространството на ъгъла.

Как да почистваме шкафчетата?

Избягвайте агресивните почистващи препарати при поддръжката и дезинфектирането на мебелите за баня. Старайте се да почиствате редовно само с хладка вода и сапун. Забърсвайте с мека, суха кърпа. Ако мебелите са много мокри, веднага ги подсушете, за да избегнете деформацията им. Това се отнася особено за шкафчета, изработени от поливинилхлорид (ПВЦ).

Огледалата (стъклата) на шкафчетата могат да се опазят с домашно средство, направено от глицерин и желатин.

Каквито и да са вашите мебели за баня, ако ги почиствате и поддържате правилно, те могат да се превърнат в дългосрочна инвестиция.Още повече, че се предлагат с гаранция от 2 до 5г. в зависимост от материала на изработка. При внимателно обмислен и сполучлив избор на шкафчета, банята за вас ще бъде не само място за лична хигиена, но комфортна зона за релакс.